sustainnovate.today

Interview met Ayla Bellekom

Ik ben Ayla Bellekom. Al meer dan een jaar woon en werk ik vanuit Portugal, waar ik samen met mijn partner ons huis en land aan het renoveren ben. Ons bijzondere project gaat hand in hand met mijn werk als office manager voor duurzame bedrijven, waaronder Sustainnovate.Today. Maar dat is nog maar het begin van mijn verhaal. Mijn reis belichaamt mijn passie voor duurzaamheid en innovatie, met de nadruk op het opbouwen van een zelfvoorzienende levensstijl in harmonie met de natuur.

Passie voor Duurzaamheid en Innovatie

Onze off-grid boerderij in Portugal is ons canvas om een zelfvoorzienend leven te creëren. Hier genereren we onze eigen elektriciteit, filteren we drinkwater uit drie putten en cultiveren we ons voedsel in ons eigen voedselbos. We zijn bezig met de aanleg van een groot zwemmeer en hebben ruimte voor kippen, schapen, varkens en koeien. We transformeren ons hele terrein tot een energiezuinige oase en vangen regenwater op om de droge zomers te doorstaan.

Wonen in Portugal in 2023 brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee. We moeten alert zijn op bosbranden en dat vraagt om creatieve strategieën zoals brandgangen en buffers. Bij het kiezen van ons land hebben we rekening gehouden met veel factoren. We wonen in een vallei, zodat bergwater naar ons land stroomt en we genieten van overvloedige ochtenddauw die we opvangen.

Achtergrond

Mijn interesse in duurzaamheid en innovatie ontwaakte al op jonge leeftijd. Als het jongste teamlid in de meeste bedrijven waarvoor ik werk, ben ik opgegroeid met discussies over klimaatverandering en duurzaamheid. Voor mij was dit altijd iets waar ik actief mee aan de slag wilde. Toen ik mijn carrièrepad koos, besloot ik al snel om uitsluitend te werken met duurzame opdrachtgevers. Mijn werk biedt me de kans om betrokken te zijn bij diverse discussies over duurzaamheid en innovatie, bijvoorbeeld met Arjan Rensma van Sustainnovate.Today. Daarnaast voer ik uitgebreid onderzoek uit voor ons off-grid paradijs. Op de boerderij werken we samen met vrijwilligers via programma’s als Workaway of Wwoof, waardoor we slimme wereldreizigers ontmoeten die hun ervaringen delen van verschillende off-grid boerderijen.

Inspiratie voor een Duurzamere Toekomst

Wat mij inspireerde om een zelfvoorzienend leven te omarmen, was het besef van hoe ongezond de samenleving was en nog steeds is, en hoe ongezond ikzelf leefde. De realisatie dat zelfvoorzienend leven in Nederland zonder een grote tuin bijna onmogelijk (en onbetaalbaar) was, deed ons naar Portugal vertrekken. Met de jaarlijkse bosbranden en droogtes in Portugal en wereldwijd voel ik een extra verantwoordelijkheid om mijn steentje bij te dragen, voor mezelf, voor de aarde en voor alles wat erop leeft. Ik kan niet alles veranderen, maar ik kan wel bij mezelf beginnen. Mijn keuze voor opdrachtgevers stelt me in staat om een grotere impact te maken dan alleen met mijn zelfvoorzienende levensstijl.

Uitdagingen en Obstakels

De grootste uitdaging die ik als sustainnovator ervaar, is de teleurstelling en weerstand van anderen. Werken in duurzaamheid kan vermoeiend zijn, met talloze tegenslagen van overheden en wetgeving, zowel in mijn rol als kantoormanager als in mijn off-grid leven. Wetgeving loopt vaak achter op innovatieve concepten, wat het uitdagender maakt, maar des te noodzakelijker om door te gaan.

Toekomstvisie

Mijn hoop is om anderen te inspireren om zelf na te denken en te laten zien dat alles mogelijk is. Of het nu gaat om het leiden van een zelfvoorzienend leven of gewoon beginnen met recyclen, ik streef ernaar om zowel sociale duurzaamheid als het milieu te beïnvloeden door bedrijven te helpen hun doelen te bereiken.

De Toekomst van Duurzaamheid en Innovatie

Ik zie een toekomst voor me waarin duurzaamheid op innovatieve wijze wordt geïntegreerd in elk aspect van het leven. De sector staat echter voor aanzienlijke uitdagingen, met name de trage verandering van regelgeving en governance. Regelbrekers, geloof ik, zijn soms nodig om echte innovatie te stimuleren.

Mijn reis is een bewijs van de kracht van individuele actie bij het creëren van een duurzamere wereld. Mijn toewijding om in harmonie met de natuur te leven en anderen te inspireren hetzelfde te doen, is een baken van hoop voor een betere toekomst.

Meer interviews